QUÈ HI HA DARRERA DEL MOVIMENT #SENSEMAQUILLAGE?

#NoMakeupChallenge

No existeix res dolent en maquillar-se. De fet, de vegades és millor fer-ho que no fer-ho. Encara que tampoc hi ha res dolent en no maquillar-se, fins i tot quan es suposa que hauries d’anar maquillada. I parlo en femení, perquè el maquillatge es relaciona amb les dones de forma generalitzada. Per suposat, no hi ha res dolent que un home es maquilli o no i molts ho fan, o no. I tot està bé, sempre que siguem sincers i ens expressem de forma clara.

Què vol dir expressar-nos de forma clara? Fixau-vos en algunes fotos que apareixen a les xarxes socials amb el hashtag #NoMakeup, sobretot a Instagram. I em refereixo que us fixeu en el detall. Sigueu crítics en aquest sentit, veritat que no ho són tots, sincers? I tant que no, però de vegades no és tan fàcil donar-se’n compte. Perquè, què significa #sensemaquillage? Significa que no duim absolutament res o podem perdonar alguns detalls?

makeup-cast

Definició d’anar maquillada

No dur maquillatge per algunes persones pot significar no dur base de maquillatge, ja que consideren que segueixen sense dur maquillatge si només s’han aplicat una mica de brillo als llavis i un poc de rímel a les parpelles, fins i tot si s’han delineat els ulls. Per altres persones, tots aquests “detalls insignificants i que quasi no es noten” signifiquen anar maquillada.

En certa forma, em diverteix comparar-ho amb l’àmbit de l’alimentació, plantejant la qüestió de si s’està seguint una dieta vegetariana o no, ja que per a algunes persones ser vegetarià és simplement no menjar carn vermella, per altres és no menjar cap tipus de carn, per altres ni carn ni peix i per altres no menjar cap tipus de proteïna animal.

Però hi ha altres factors que poden influir en aquesta diferència de criteris, que impliquen emprar aquests productes, diguem-ne de difícil definició com a maquillatge:

• Crema hidratant amb color
• Oli o sèrum amb brillos o efectes
• Cacau per als llavis
• Col·liri per als ulls o fins i tot lentilles de colors

Vull dir que no dur maquillatge potser hauria de significar realment no dur res a la pell, val sí, podem emprar crema hidratant. Però sense color. Per a ser coherents, hauríem de centrar-nos en no dur res que canviï el nostre color o la nostra expressió. Propòs cercar un altre hashtag que vagi més al detall, tipus #AbsolutelyNothingAppliedToMySkin

Filtres, il·luminació i retocs fotogràfics

De totes formes, encara que realment no duguem res o fins i tot exagerem en això, ens hem de plantejar si som honests en dir que no duim maquillatge, o res, però llavors aplicam dissimuladament un filtre d’aquests que quasi no es noten a la foto, o la retocam!

Photoshopejar és com maquillar-se? Per descomptat l’efecte pot ser fins i tot més exagerat i evident que maquillar-se. I emprar la il·luminació a la foto? Un bon fotògraf sabrà d’il·luminació per a què la imatge sigui millor o per crear sensacions i impressions determinades, de forma controlada i conscient o professional.

Així, podem concloure que és difícil establir una línia divisòria entre maquillar-se o no i saber de forma certa si estam sent realistes en posar un dels hashtags de la línia #nomakeup a les imatges que publicam a les xarxes socials. Hi hauria moltes possibles combinacions i cadascuna podria considerar-se una alteració de la realitat: posar-se un poc de brillo als llavis però cap filtre, dur només crema hidratant sense color però emprar la il·luminació per aconseguir un efecte determinat, dur un sèrum amb un poc de brillo i posar un filtre quasi imperceptible… Podríem seguir i seguir, hi ha moltíssimes combinacions!

Bellesa natural vs bellesa cosmètica

L’objectiu real de no dur maquillatge o de decidir anar sense maquillatge és cuidar-se la pell de forma més conscient. El resultat final de bellesa natural vs maquillatge és que ens hem de cuidar més i millor, per tenir un millor aspecte i sentir-nos bé, sense haver-nos de decorar. La bellesa natural és la que aconseguim cuidant-nos de forma sensata, escrupolosa i efectiva, que presenta la nostra imatge real i sincera, sense haver d’aparentar ser altres persones, ja que la bellesa són moltes coses com una mirada autèntica o un somriure clar, que no necessiten filtres ni retocs, sinó que surten des de dins.

De totes formes, podem formar part del moviment #nomakeup (o ser un individu #nomakeup independent) però maquillar-nos qualque dia, perquè segons la situació ens sembli més adequat i ens sentirem millor a l’ambient que estem. Seguint amb les similituds que em diverteixen amb l’alimentació, seria un vegetarià que algun dia pren un poc de pernil. Alguns vegetarians es posarien les mans al cap però altres serien més tolerants. Jo sempre prefereixo la tolerància i la comprensió de les diferents situacions, per respectar així l’adaptabilitat que puguin requerir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *